Omul a căutat întotdeauna să stăpânească arta de a face foc. Dar cum am ajuns să putem pune în buzunare un mijloc atât de optimizat de aprindere, spre deosebire de strămoșii noștri, care posedau doar sistemul de torțe? Ca orice altceva, există un început. De aceea, vom detalia epopeea brichetei de la inventarea sa până în prezent.
1) Nașterea istoriei brichetei
Toată lumea cunoaște povestea primilor Oameni care au făcut focul cu ajutorul cremenei? Ei bine, conceptul de naștere a brichetelor nu a pornit foarte departe de această idee. O simplă brichetă de metal care lovea o cremene putea crea scântei și putea îmbrățișa un inițiator. Aceste brichete au fost forjate din oțel cu conținut ridicat de carbon. Inițiatorii obișnuiți în această perioadă erau staniolul, un fitil de bumbac înmuiat într-o soluție de cromat de plumb sau de salpetru, sau un fitil de bumbac carbonizat.
Exemplu de brichetă cu cremene:
2) Invenția
brichetei Döbereiner
Să începem la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în 1823, unde a fost inventată prima brichetă, cu mult înainte de inventarea chibritului! Chimistul german pe nume Johann Wolfgang Döbereiner a fost cel care a avut ocazia să înceapă istoria brichetei. Sistemul era format dintr-un cartuș umplut cu hidrogen, având ca declanșator un catalizator din platină. Acest lucru este departe de brichetele noastre actuale, care merg până la a crea arcuri electrice pentru a crea combustie la capătul țigărilor noastre. Un pic arhaic, dar este totuși primul mod de a obține flăcări!
3)
Bricheta Amadou
: Un strămoș de calitate
Bricheta Amadou, constituie unul dintre cele mai practice instrumente ale vremii. Din punct de vedere istoric, această brichetă este o bucată de metal prevăzută cu o cremene care este lovită pentru a produce scântei. Aceste scântei erau apoi făcute să strălucească cu ajutorul unei
bucăți
uscate de
Amadou
, derivată din Amadouvier, materialul spongios al unei ciuperci.
Acestea fiind spuse, să avansăm puțin până în anii 1840, când această bucată de Amadou a fost înlocuită cu un fitil de bumbac saturat cu cromat de plumb. În ciuda acestui fapt, noi încă mai numim această brichetă “bricheta Amadou” și astăzi. ⏳
În jurul anilor 1900, ferroceriul a fost inventat de chimistul Carl Auer von Welsbach, ceea ce a facilitat aprinderea acestui fitil. De fapt, o roată de oțel în contact cu această piatră produce instantaneu o scânteie, de unde și denumirea de “piatră de brichetă”. Odată ce fitilul este incandescent, însă, va trebui să suflați asupra lui pentru a-l face să se aprindă. La Briquet Factory, oferim o gamă de brichete antice care succed bricheta amadou atât în ceea ce privește designul, cât și funcționarea.
Lama se stinge foarte simplu după aceea grație sistemului de tragere a unui bob de oțel pe fitil. Acest dispozitiv permite ca focul să fie înăbușit rapid la cerere.
.
4)
Bricheta cu benzină: Primul Război
Mondial
Democratizarea brichetelor cu benzină s-a produs în timpul Istoriei soldaților din Primul Război Mondial. În timpul războiului de poziții, chibriturile cu fricțiune (inventate în 1827) nu erau foarte ușor de păstrat din cauza umidității care domnea în tranșee, pe lângă faptul că dezvăluiau prezența soldaților. Produs al meșteșugului din tranșee, bricheta cu benzină, cunoscută și sub numele de “Briquet des Tranchées” sau “Briquet des Poilus“, a fost concepută din bricheta Amadou, combinată cu un mic rezervor de metal. Ușor de realizat, acesta păstra un distilat ușor de petrol, în care era îmbibat fitilul de bumbac.
Reîncărcabile, ele au fost apoi o ustensilă indispensabilă pentru fumători, care erau foarte mulți la acea vreme!
Dispunând de o autonomie îndelungată și fiind reîncărcabile, aceste brichete au fost de mare folos pentru soldați, iar acest lucru este valabil și astăzi. Iată cum funcționează:
Într-un caz, un fitil este îmbibat într-un combustibil prin acțiune capilară. O
piatră de brichetă este apăsată pe o rotiță cu ajutorul unui arc. Când butonul este activat cu degetul mare, producând un jet de scântei care aprinde vaporii de combustibil.
.
Se întâmplă să avem o întreagă gamă de brichete pe benzină de calitate, dacă doriți să aruncați o privire, așa că nu ezitați! Ați putea găsi un “briquet care să se potrivească look-ului dumneavoastră”? (Avem și un tutorial: Învățați cum să vă reumpleți bricheta Essence Lighter, ar putea fi mereu util!)
5) Bricheta cu gaz
: producția industrială
Ne întoarcem în Franța cu invenția lui Henry Pingeot: bricheta cu gaz (sau Briquet Bic mai târziu). El a fost directorul firmei Bic și Flamagas, Marc Quercia, cunoscut pentru echipamentele sale de birou (în principal pentru stilouri), care a lansat primele modele pe piață în 1948, cu Gentry (brichetă de buzunar) și Crillon (brichetă de masă).
Din anii 1960, acest tip de brichetă de unică folosință a fost produs în cantități industriale și exportat în întreaga lume, așa cum îl cunoaștem astăzi. Concurentă pe motiv că este ieftină (cu bricheta Clipper, de exemplu), ea constă în a provoca aprinderea unui gaz inflamabil, în principal, în același mod ca și brichetele cu benzină.
<
p>
6) Bricheta solară: Instrumentul de supraviețuire
Patentul pentru această invenție a fost depus în anii 1870, dar nu a fost dezvoltat pentru prima dată decât în anii 1970. Această brichetă constă într-o oglindă concavă sau o lentilă, concentrând lumina într-un punct precis pentru a aprinde obiectul. În prezent, sunt disponibile mai multe modele care au în principal o lentilă din aluminiu. Fără combustibili, mecanism, fitil sau piatră. Singura condiție: să fie soare, bineînțeles, rămânând foarte practice în timpul excursiilor de mai multe zile într-un deșert, de exemplu. ☀
7) Bricheta de furtună: Vânt? Nu contează
În anii care au urmat, au apărut alte câteva tipuri de brichete. Nu există o dată exactă, din păcate, dar o apariție frecventă în anii 2000 a fost faimoasa brichetă furtună sau brichetă torță cu gaz butan, partenerul perfect pentru fumătorii de trabucuri. Particularitatea acesteia este că flacăra rezistă pe orice vreme! Efectiv, acest lucru se datorează grație unui filament care permite menținerea flăcării.
Această brichetă este tovarășul ideal pentru cei care doresc să înfrunte intemperiile fără a fi nevoiți să găsească un colțișor pentru a-și aprinde țigara de un perete.
Trebuie remarcat faptul că această brichetă are o flacără reglabilă datorită unui șurub de alamă de pe partea inferioară a acesteia care vă permite să modificați înălțimea acesteia prin rotirea ei. Este, de asemenea, un tip de brichetă reîncărcabilă!
.
Nimic nu poate fi mai practic decât acest tip de brichetă. Combinând atât stilul cât și utilitatea Nu mai așteptați să vă achiziționați una dintre ele din colecția noastră unică Storm Lighter! Intră și tu în Istoria brichetei!
Un tutorial este de asemenea disponibil pentru Învățați cum să vă reîncărcați bricheta Storm Lighter, cu o sticlă de gaz, așa că folosiți-o cu folos!
8) Bricheta
Chalumeau
: Aruncătorul de flăcări portabil
Una dintre cele mai noi brichete de pe piață, vorbim aici despre Jet Flame Lighter, sau mai cunoscut sub numele de Chalumeau Lighter mai nou, o adevărată brichetă de vânt și de foc! Bineînțeles, acest nume provine de la asemănarea flăcării cu o torță de sudură. În recipientul său, acesta conține un amestec de gaz și oxigen. Acest amestec face posibilă contracararea unei călduri mult mai mari decât o brichetă convențională, atingând până la 1300°C!
Pe de altă parte, acest tip de brichetă nu are filament pentru a menține flacăra aprinsă în condiții de
vânt. Ideală pentru aprinderea grătarelor, a cărbunelui de chicha sau chiar a trabucurilor, un adevărat companion cald.
9) Bricheta cu inducție: Modernitatea…
Acum avem posibilitatea de a avea brichete electrice în buzunar este totuși un pas înainte față de începuturile enunțate mai sus! De fapt, bricheta cu inducție este un sistem electric piezoelectric de încălzire a rezistenței la contactul electric, la fel ca o plită electrică cu inducție pentru gătit. O simplă atingere pe o zonă tactilă este tot ce este nevoie pentru a declanșa sistemul acestei brichete electronice, permițându-vă să vă aprindeți țigările pe orice vreme, dar și încărcarea prin USB, cu un încărcător cât se poate de clasic.
Află de modernitate cu stil? Grăbește-te să accesezi fără întârziere colecția noastră de brichete cu inducție și găsește ceea ce ți-a lipsit în tot acest timp pentru a-ți completa colecția.
>
Cu siguranță că nu vei avea nevoie de o brichetă cu inducție.
10)
Bricheta cu arc electric
: Pur și simplu electrică
Una dintre cele mai recente inovații din acest ultim an este într-adevăr bricheta cu arc electric! Aceasta este o brichetă USB cu un sistem care creează un arc electric prin intermediul unor electrozi la simpla atingere a degetului pe un buton tactil. Încărcabilă prin USB la fel ca bricheta cu inducție, nu mai este nevoie de flacără pentru aceste brichete moderne. Acest lucru include, în mod firesc, faptul că poate fi folosită și indiferent de vreme. Nu mai este nevoie de brichete de unică folosință sau de a purta cu dvs. o reîncărcare. Cu siguranță una dintre cele mai elegante și mai stilate inovații ale acestei epoci!
.
De asemenea, și pentru acest tip de brichetă, avem câteva modele foarte interesante, special pentru dumneavoastră. Dacă vrei să ai o Brichetă care să fie atât modernă, dar șisă te scutească de faptul că trebuie să cari la tine reîncărcături, totul având în același timp un stil atipic, alege una! ⚡
Dacă și tu vrei să-ți lași amprenta asupra Istoriei, stokează focul cu una dintre aceste brichete din magazinul nostru și nu ezitați să variați plăcerile între ele!
< p>
.